
Geçtiğimiz yıl grubunuz tarafından ilki gerçekleştirilen Ace of M.I.C.E. ödüllerinden nasıl dönüş aldınız ve 8 Haziran’da gerçekleşecek olan ikinci Ace of M.I.C.E. ödüllerinde neler olacak?
lkini geçen yıl düzenlediğimiz Ace of M.I.C.E. çok güzel ve tam da hedeflediğimiz gibi olmuştu. Yüksek hedeflerle hazırlandığımız bir etkinlikti ve bugün geldiğimiz noktada o hedefleri tutturduğumuzu görmek bizi mutlu ediyor. İlk ödül töreni organizasyonumuzda 36 tane jüri üyemiz ve 67 tane sponsor firmamız vardı. M.I.C.E. sektöründen 230 ayrı firma da Ace of M.I.C.E. ödüllerine sahip olmak için başvuruda bulundu. Gecemiz sizin de bildiğiniz gibi 10 Şubat 2012 tarihinde Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlendi. Meeting, incentive, congress ve events yani M.I.C.E. sektöründe hizmet veren ve hizmet alan toplamda 1470 kişi gecemize katılmıştı. Kırmızı halı seremonisiyle başlayan ve renkli şovlarla devam eden üst düzey kalitede bir ödül gecesi oldu. Basında da çok güzel yer aldık ve ilk sene için 850 bin TL’ye ulaşan bir basın yansıması gerçekleştirildi.
İlk ödül töreni sizler için ilk tecrübeydi. Peki, ikincisi Hazira ayında gerçekleşecek olan Ace of M.I.C.E. Ödül Töreni’nde neler yapmayı planlıyorsunuz? İ
lkinde bir hayal kurduk ve onu gerçeğe dönüştürmek için çalıştık. Ama ikincisinde artık önümüzde gerçek ve yapılmış bir ödül töreni var. İlkinde eksiklikler olmadı mı tabii ki oldu ama bu eksiklikler konuklarımızın hissedeceği tarzda değil bizim mükemmeliyetçiliğimizden kaynaklanan eksiklerdi. İkincide bunları telafi etmek adına uğraş vereceğiz. Tabii ilk organizasyonumuzda sektör profesyonellerinin bizleri eleştirdiği noktalar oldu. Bunlardan örnek verme gerekirse, geçen yıl 36 jüri üyemiz vardı ve bu üyeler M.I.C.E. sektöründen hizmet alan kurumsal firmaların temsilcilerinden ve dernek yöneticilerinden oluşuyordu. İlki için bize “Tıp sektöründen çok fazla jüri üyesi almışsınız” yorumu yapıldı. 36 kişinin 19-20 tanesi tıp sektörü kökenliydi. Bu konuda ufak bir eleştiri aldık. Bizde bu sene jüri üye sayımızı 46’ya çıkardık. Tıp sektöründen jüri sayısını biraz azalttık. Jürimizin 38 kişisini kurumsal firmaların etkinlik yönetimi müdürleri oluşturuyor. İkinci konu organizasyon sayısında ilk sene akışta biraz sarkmalar oldu. Bu sorunları çok daha iyi çalışıyoruz. Yani bu sene ödül törenlerinde sarkmalar yaşanmayacak. Çok daha sistemli ve programlı yapılacak. Bu seneden neler bekliyoruz? Bu seneki iddiamız çok büyük bir iddia. Bu sene biz “Türkiye’nin en büyük, en şık ve en iddialı ödül törenini yapıyoruz” diyoruz. Bunu da gerçekleştireceğiz.
Tüm sektörler arasındaki en büyük ödül töreni mi?
Ace of M.I.C.E.’ın genel olarak yapılan en büyük ödül töreni olduğunu söyleyebilirim. Yani o kadar iddialı hazırlanıyoruz. O kadar şık bir tören olacak. Ayrıca global M.I.C.E. pazarında da en büyük M.I.C.E. ödül töreni olacağını iddia edebilirim.
Peki, neler yapacaksınız, bu iddianın altını neler dolduruyor?
Bu sene sektörden 3 bin kişinin katılmasını bekliyoruz. Toplam 2200 kişi M.I.C.E. sektöründen katılacak, bunu da üçer gruba ayırabiliriz. Birinci grubu toplantı otelleri, kongre merkezi ve etkinlik mekânları oluşturuyor. İkinci grubu organizatörler, event şirketleri, incentive şirketleri, profesyonel kongre organizatörleri ve davet şirketleri oluşturuyor. Üçüncü grubu ise toplantı destek şirketleri dediğimiz, sahne dekorcular, ses, ışıkçılar, catering firmaları gibi destek firmaları oluşturuyor. Yani M.I.C.E. sektöründen toplam 2200 kişi bekliyoruz. M.I.C.E. sektöründen hizmet alan gruptan yani kurumsal şirketler ve derneklerden ise 800 kişilik bir yönetici profilini organizasyonumuzda göreceğiz. 2. Ace of M.I.C.E. Ödül Töreni 8 Haziran 2013 tarihinde Haliç Kongre Merkezi’nde yapılacak. Yani kar-kış gibi bir derdimiz bu sene bulunmayacak. Ön kapıyı kapatıyoruz ve önden giriş yapmayacağız. Direkt deniz tarafından giriş yapacağız ve çok uzun bir kırmızı halı seremonimizolacak. Bu sene medya tarafı olarak çok güçlüyüz ve canlı yayın planlanıyor. Çok ciddi bir medya desteğimiz var. Uzun bir kırmızı halı seremonisinin devamında finalist firmalarla kapı girişinde röportajlar yapılacak. Tabii organizasyon alanının birçok noktasında müzik grubu planlıyoruz. Davetlilerimizi içeri girdikleri anda dev bir fotoğraf çekim panosu karşılayacak. Zengin catering ikramları, içecekler eşliğinde keyifli bir kokteyle katılacaklar. Zaten gecemize smokin ve abiye ile katılma koşulumuz var. İçeride çok ciddi sahne şovları planlıyoruz. Toplamda hepsine A’dan Z’ye baktığınız zaman sosyal medya ve iletişim çalışmasıyla, gecenin içeriğiyle, programın zenginliğiyle, kullanacağımız yeni teknolojilerle çok farklı, M.I.C.E. sektörüne yakışan bir ödül töreni gerçekleştireceğiz.
Oldukça maliyetli bir ödül töreni olacağa benziyor?
Evet, maliyeti yüksek olacak. Ama geçen sene 67 tane sponsorumuz vardı. Bu sponsor sayısı bu sene çok daha fazla olacak. Zaten şimdi neredeyse biz o rakamlara geldik ve daha önümüzde 6 ay var; bu zaman zarfında aramıza katılacak olan sponsorlarımız olacaktır. Ama işin geneline baktığınızda maliyetli bir geceye hazırlanıyoruz.
Haziran ayı tatil sezonunun açıldığı bir dönem. Ama siz yine de davetli konusunda oldukça iddialı bir rakam söylüyorsunuz… Doğru söylüyorsunuz, özellikle etkinlik tarafının yüksek olduğu bir sezon. Yani M.I.C.E. turizminin yoğun olduğu bir dönem. Kongre ve incentive’in daha düşük olduğu ama event tarafının festivallerin, konserlerin, ödül törenlerinin, yaz etkinliklerinin yüksek olduğu bir dönem. Ama sonuçta bu bir gecelik bir şey. Cumartesi akşamına denk geliyor ve ben bu özel gece için sektörümüzden herkesin katılacağını düşünüyorum. Çünkü bu Ace of M.I.C.E. sektörü bir araya getiren bir organizasyon. Sektörde yer alan birçok kişi bu geceye katılmak isteyecektir.
Geçen yıl yaptığınız ilk ödül töreni sektöre ne gibi katkılar sağladı?
Ace of M.I.C.E sektöre çok büyük katkı sağladı. Bir kere sektör, tarihinde ilk defa bir araya geldi. Bizim sektörün bir araya gelmesi hakikaten çok zordur. Biz M.I.C.E. çatısı altında hizmet veren her kurumun yöneticilerini bir araya getiriyoruz. Bununla da kalmıyor sektörden hizmet alan kurumsal firmaların yöneticilerini de bir araya getiriyoruz. Şimdiye kadar sektörü bu derece bir araya getiren başka bir organizasyon olmadı. Hizmet sektörünü bir araya getirmek gerçekten kolay değil. Aslına bakarsanız zoru başardık. Diğer bir zorluk ise hizmet sektörünü ödüllendirmektir. Çünkü burada net bir şey koyamıyorsunuz. Yani bu aracın gücü 500 beygirdir buna ödülü verelim diye bir ödül kriterimiz yok. Hizmet sektörü bu. Hizmet sektörünün yaratıcılığı var, konsepti var, fikirleri var. İnsanlar bunların bütünüyle katılıp ödül alıyorlar. Sektöre hangi katkıları sağlıyorlarsa o anlamda değerlendiriliyorlar. Biz sektör algısı yarattık ve insanlar artık M.I.C.E.’ın ne demek olduğunu daha iyi biliyorlar. Onun dışında başarıları, farkındalıkları ödüllendirdik. Sektörde hizmet satın alan üst düzey kurumsal şirketlerin yöneticileriyle bunları seçtik. Sektöre bir diğer sağladığımız katkı ise yaptığımız iletişim ve PR çalışmalarıydı. Haber çalışmaları ile sektörün büyüklüğünü ve dış pazarda Türkiye’de ne kadar büyük işler yapıldığını hatırlatmaya başladık. Bunun dışında ödüllendirilen firmalar daha iyiyi yapmak için, ödül almayan firmalar da dönüp bir özeleştiri yapıp kendilerini revize etme fırsatı buldular. Yani Ace of M.I.C.E. birçok firma için kalite çıtasını yükseltti. Bunları çok rahat bir şekilde söyleyebiliyorum çünkü biz ödül töreninden bir müddet sonra ödül alan firmalarla yaptığımız görüşmelerde Ace of M.I.C.E. ödülünün kendilerine ne gibi katkıları olduğunu sorduk. Çok güzel geri dönüşler aldık. Marka bilinirliklerinin daha çok arttığını, birçok tebrik telefonları ve mail’leri aldıklarını, müşteri sayılarının arttığını, daha fazla iş bağlantıları yaptıklarını söylediler. Bunları duymak ise bize bizim ne kadar doğru bir yolda olduğumuzu tekrar gösterdi. Bir de ödül törenine başvuranlar sadece organizasyon firmaları değiller. M.I.C.E. sektöründen hizmet almış olan firmalar da diyorlar ki “Bize yaptığınız bu etkinlikle Ace of M.I.C.E.’a başvuru yapın”. Yani firmalar kendilerine bu ödülü hedef koymaya başladılar. 1 Ocak-5 Nisan tarihleri arasında www.miceodulleri. com sitesi üzerinden başvuruları alıyoruz ve inanın ilk günden itibaren inanılmaz sayıda başvuru aldık.
5 Nisan’da başvuru süresi dolduktan sonra nasıl yol alıyorsunuz?
Adaylar ilk başta bu tarihler arasında eksiksiz bir şekilde başvurularını yapıyorlar. Başvuru bittiği an 46 tane jüri üyesine online ortamda ilk elemelerini yapmaları için şifre veriyoruz. O şifrelerle web sitesi üzerinden başvuru yapan bütün şirketleri görebiliyorlar ve puanlamaya başlıyorlar. 12 gün boyunca 19 Nisan’a kadar puanlıyorlar. 19 Nisan gece 12 itibariyle sistem kendini kapatıyor. İlk elemede her kategorinin ilk üç iyi firması belirleniyor. Ardından 29 Nisan’da Feriye Lokantası’nda 09.00-20.00 saatleri arasında jüri üyelerimizle bir araya gelip bir toplantı gerçekleştiriyoruz. Burada jüri üyeleri 46 kişilik bir düzende oturacak. Her birinde keypad’ler olacak ve bir kamera tarafından gün boyu çekilecekler. Finale kalan firmaların tümü, yedişer dakikalık sunumlarla jüri üyelerine o kategoride niçin yılın en iyisi olduğunu anlatacak. 46 jüri üyesinin zaman zaman sunum yapan firmaya soruları olabiliyor. Sorular soruyorlar, sıkıştırıyorlar ve soruların cevabından sonra puanlamaya geçiyorlar. Günün sonunda bütün firmalar sunumlarını
yaptıktan sonra puanların ortalamasına göre her kategorinin birincisi belli oluyor. Ama biz bunu gizli tutuyoruz ve söylemiyoruz. 8 Haziran’da herkes çok heyecanlı bir şekilde törene geliyor ve tören esnasında tek tek kategori birincileri açıklanmaya başlıyor. İnanın jüri üyeleri de başvuru yapan şirketler de çok heyecanlılar. Bunları değerlendirmek kolay değil. Jüriye de burada çok iş düşüyor.
Jüri üyelerinden birkaçının isimlerini örnek olarak verebilir misiniz?
Jüride sizin de tanıdığınız bir isim olan Ece Vahapoğlu var. Ece Vahapoğlu birçok etkinlikte sunuculuk yapan bir isim. Bu yüzden kendisinin iyi değerlendireceğini düşünüyoruz. Mesela Turkcell’in bütün etkinliklerinin başındaki menajeri Engin Ertorun jürimizde bulunuyor. Turkcell’e baktığınız zaman yıl boyunca yüzlerce binlerce organizasyon yapan bir şirket. Pfizer ve Roche ilaç firmalarının yine bütün kongrelerinin başındaki kişi var. BMW’nin Pazarlama-İletişim Müdürü, Dell Türkiye’nin Pazarlama Müdürü, Doğuş Yayın Grubu’nun Kurumsal İletişim Direktörü, Doğan Yayın Grubu’nun Kurumsal İletişim Direktörü gibi birçok önemli yönetici jüri kadromuzda bulunuyor. Kendi şirketleri için M.I.C.E. sektöründen ciddi satın alma yapan, yüzlerce etkinliği düzenlemiş, etkinlik satın almasının başında bulunan kişilerin ağırlıkta olduğu bir jüri kadromuz var. Ayrıca sektörden çok değerli isimler var. Kongre sektörünün duayenlerinden ve geçen sene onur ödülü verdiğimiz TÜRSAB Kongre Incentive Komite Başkanı Talha Çamaş, Meeting Professionals International (MPR) Derneği Türkiye Başkanı ve Haliç Kongre Merkezi Genel Müdürü Handan Boyca gibi çok değerli isimler mevcut. Bunlar gibi 46 tane birbirinden değerli isim bizim jüri üyemiz. Bu çok heyecanlı aynı zamanda güzel ve zor bir süreç. Bu süreçte herkese başarılar diliyorum
2014 YILINDAKİ M.I.C.E. FUARI’NI SEKTÖR GÖRÜŞLERİ DOĞRULTUSUNDA DİZAYN EDİYORUZ
2014 yılında M.I.C.E. Fuarı düzenleyeceksiniz. Nasıl bir fuar organizasyonu olacak? Bu çok büyük bir proje. Bildiğiniz gibi Türkiye’de iki tane turizm fuarı var. Bunlar genel turizm fuarları. Türkiye’de M.I.C.E. üzerine yapılan hiçbir fuarı organizasyonu yok. Biz diyoruz ki 2014 yılında bir M.I.C.E. Fuarı yapalım. Bu fuarda M.I.C.E. sektörünü bir araya getirerek yeni iş birliklerinin ortaya çıkarılması için bir pazar oluşturacağız. Global pazardaki satın almacıların Türkiye’ye gelip sektörü bir bütün olarak bu fuarda görmelerini sağlayacağız. Aynı şekilde iç pazarda yer alan kurumsal firmalara sektörü yakından takip edecekleri bir platform sunacağız. Bunların yanı sıra fuarda düzenleyeceğimiz seminer, workshop ve M.I.C.E. zirvesiyle birlikte sektör sorunlarına çözüm arayacağız. Üç gün boyunca dolu dolu bir program yapıyoruz. Bunun için biz geçmiş sezonda 3 ay boyunca 8 ayrı toplantı yaptık sektörle. Bodrum’da, Antalya’da, İzmir’de, Ankara’da, İstanbul’da, Kıbrıs’ta ve Bursa’da ziyaretlerimiz oldu. Bu toplantılarla M.I.C.E. sektörünün 350 büyük firmasının değerli temsilcilerinin görüşlerini aldık. O görüşler doğrultusunda da düzenleyeceğimiz fuarın dizaynını yapıyoruz. Biz bu görüşmeleri Ace of M.I.C.E. öncesinde de yapmıştık. Yani yaptığımız hiçbir şeyi kafamıza göre belirlemedik. Sektör profesyonellerinin tavsiyeleri eşliğinde yaptık. Şimdi aynı toplantı zincirini M.I.C.E. Fuarı için yapıyoruz. Sektörün görüşlerini alıyoruz, sektörden gelen görüş sonrasında doğru bir dizayn yapısı oluşturuyoruz. Yani ülkemiz 2014’ün Mart ayında 3 gün süren uluslararası bir M.I.C.E. Fuarı’na ev sahipliği yapacak. Bizler bu konudaki çalışmalarımızı başlatmış durumdayız.
Türk M.I.C.E. sektörünün gelişimi ve dünyadaki konumu hakkında neler söyleyebilirsiniz?
İlk başta konaklama açısından bakacak olursak İstanbul ve Antalya’da çok ciddi otel projelerinin yapıldığını ve yabancı otel zincirlerinin ülkemize yatırım yaptığını görüyoruz. Türkiye çok ciddi kongre merkezi potansiyeline sahip. Yüksek sayıda toplantı kapasiteleri olan oteller açıldı. Son yıllarda çok ciddi kongre merkezlerimiz açıldı. Ülkemize Haliç Kongre Merkezi, İstanbul Kongre Merkezi, Efes’te açılacak olan Efes Kongre Merkezi gibi buluşma alanları kazandırıldı. İzmir’de şehir merkezinde fuar alanı komple devasa bir kongre merkezine çevriliyor. Antalya’nın merkezinde Antalya Ticaret Odası yanına dev bir kongre merkezi inşaatı başlamak üzere. Etkinlik alanlarına baktığınız zaman çok güzel etkinlik alanları açıldı ve yapılıyor. Mesela Zorlu Center’ın içine büyük bir etkinlik alanı yapılıyor. Orada Broadway şovları gibi şovlar yapılacak. Bunlara baktığınız zaman Türkiye çok ciddi bir yatırım çekiyor. Yani bizim toplantı salonu kapasitemizi 10-15 yıl öncesine kıyasladığımızda çok ciddi bir artış var. Bu da tabii toplamda M.I.C.E. sektörünün büyümesini sağlıyor. Etkinlik organizatörlerine, toplantı organizatörlerine baktığımız zaman, eskiden mesela bizim şirketlerimiz yurt dışından ortaklıklar ararken şu an yurt dışındaki büyük M.I.C.E. ajansları ve şirketleri kendilerine ülkemizden partner arıyorlar. Bu durum sektörün ne kadar büyüdüğünü gösterir. Yabancı bir M.I.C.E. ajansı ya da şirketi Türkiye’ye bir Türk partnerle girmek istiyorsa bu Türk M.I.C.E. sektörünün dünyada ne kadar önemli bir konuma geldiğini gösterir. Sektörümüzdeki birçok firma son teknolojiyi başarıyla kullanıyor. Transfer firmalarımızın verdiği hizmet kalitesine, TAV’ın işlettiği havalimanına baktığınızda harika hizmet aldığınızı görüyorsunuz. M.I.C.E. turizmi havaalanında başlar ve havaalanında biter. Biz sektör olarak Türkiye’ye toplantı amaçlı gelen hiçbir yabancı kişiyi mağdur etmiyoruz. Kısacası M.I.C.E. sektörü çok büyüdü ve büyüyor. Bu zaten rakamlara da yansıyor. ICCA-Uluslararası Kongre ve Konversiyonel Birliği tüm dünyayı analiz ederek bir rapor açıklar. Son raporlara göre şu an Türkiye dünya liginde 23. sırada. İstanbul dünya liginde kongre sıralamasında en çok kongre düzenleyen şehirler sırasında şu an 9’uncu sırada. Ama ICCA burada 50 ve üzeri katılımcıları dikkate alarak davranmış. Hâlbuki 500 kişilik katılımcıyı dikkate aldığınızda dünya pazarında İstanbul birinci sıraya taşınıyor. Yani sektör çok iyi bir konumda. Bu sektörün bir araya gelememe gibi bir problemi vardı. Biz buna Ace of M.I.C.E. ödülleri ile start verdik. İnşallah M.I.C.E. Fuarı ile de çok daha güzel bir yere getirip, sektördeki bu problemi ortadan kaldıracağız.